🎉 Spustili jsme náš nový plugin pro WordPress! Stáhnout nyní

Co je to lokalizace?

Na stránkách Clonable se často používá slovo lokalizace. Co to přesně znamená? Lokalizace znamená, že se zákazník na vašich webových stránkách cítí jako doma. Toho se dosahuje přizpůsobením některých slov nebo výrazů místnímu jazyku a kultuře.

Příklad: Němčina v Německu a němčina v Rakousku se liší. Pro Němce je "leden" "Januar", zatímco pro Rakušany "Jänner". Pro webové stránky zaměřené na Rakousko je rozumné překládat slova jako "January" do rakouské němčiny. Průměrný Rakušan se tak bude na webových stránkách cítit lépe.

Stránka Clonable navíc umožňuje nahradit více než jen slova. Pokud například chcete nahradit "jazykovou vlajku" v horní části webu, můžete! Rakušan pak místo německé vlajky uvidí svou vlastní. Existuje tedy více částí vašich webových stránek, které lze nahradit. Příkladem jsou barevná schémata, loga a náklady na dopravu. Nahradit lze také videa. Další aplikace nahrazování Clonable naleznete zde.

Proč lokalizace

Lokalizace má několik výhod, mezi něž patří:

  • Vstup na nový trh;
  • Zákazník se doma cítí lépe;
  • Zákazník více důvěřuje vašim webovým stránkám;
  • Širší dosah: někteří lidé jsou velmi vázáni na svou kulturu a vyhýbají se "mezinárodně laděným" webovým stránkám;
  • Zlepšení pozic SEO v cílové oblasti.

Jedinou nevýhodou lokalizace je, že vyžaduje více úsilí. S webem Clonable je však lokalizace hračkou. Níže se jí věnujeme podrobněji.

Lokalizace pomocí Clonable

S webem Clonable zvládnete lokalizaci během chvilky. Vezměme si výše uvedený příklad s Rakouskem. Vezmete německé webové stránky a naklonujete je na rakouskou doménu. Poté nahradíte německá slova jejich rakouskými protějšky, například "Januar" nahradíte "Jänner". Toto nahrazení lze provést pomocí substitucí. Slovo, které má být nahrazeno, zadáte do pole "originál". Náhradní slovo zadáte do pole "Náhrada". Poté klepněte na možnost 'case insensitive', pokud chcete při nahrazování ignorovat velká písmena (více informací o rozlišování velkých a malých písmen naleznete zde).

Lokalizace v krocích

1. Zvažte, kde chcete umístit

Prvním krokem je zamyslet se nad cílovým jazykem. Existují nějaké trhy, pro které můžete lokalizovat? Pokud máte například francouzské webové stránky, můžete se podívat na lokalizaci pro Quebec nebo Švýcarsko. Nebo předpokládejme, že máte německé webové stránky. Pak můžete lokalizovat mimo jiné pro Rakousko, Švýcarsko nebo Lucembursko. Existuje tedy celý seznam možností lokalizace. Všechny možné trhy!

2. Přemýšlejte o tom, co chcete nahradit

Pak je dobré udělat si přehled slov a částí webu, které je třeba nahradit. Na webu Clonable můžete nahradit následující položky:

  • Některá slova;
  • Kusy textu;
  • Konkrétní slova;
  • Obrázky;
  • Loga;
  • Bannery;
  • Videa;
  • Náklady na dopravu;
  • E-mailové adresy;
  • Telefonní čísla;
  • Předem vybraná země (např. pro platbu);
  • Standardní způsob platby

To není vše! Další příklady, možnosti a vysvětlení najdete v naší databázi znalostí. Zamyslete se nad tím, co všechno byste chtěli pro lokalizaci nahradit. Zamyslete se také nad tím, čím to všechno nahradíte. Chcete-li nahradit určitá slova nebo fráze, můžete shromáždit překlady. Mnohdy lze takové seznamy běžných rozdílů mezi jazyky najít na internetu.
Tip: při nahrazování určitých slov je vhodné věnovat pozornost SEO. Více informací o tom najdete v tomto článku.

3. Vyměňte!

Další krok je snad logický: nahraďte to, co chcete lokalizovat!

Informace o jednotlivých vyměňovaných dílech naleznete v naší databázi znalostí. Pokud něčemu opravdu nerozumíte, kontaktujte nás.

4. Zkontrolujte, zda jsou všechny změny správné

Někdy se může stát, že se při záměně vloudí chyba. Možná existují určité případy, které jste nechtěli překládat. Clonable má pro to řešení: takzvané substituční výjimky. Pokud zde něco zadáte, nebude to přeloženo. To je užitečné např. pro konkrétní e-mailové adresy, telefonní čísla a kontaktní údaje. Další informace o náhradních vyloučeních najdete v naší znalostní databázi.

5. Váš klon je připraven!

Pokud se již neobjeví žádné chyby, je lokalizace dokončena! Užijte si svůj klon!

Chcete se dozvědět více?

Chcete se dozvědět více? Podívejte se na některý z našich dalších článků nebo navštivte znalostní databázi. Zaujalo vás to a chtěli byste si předplatit Clonable? Klikněte zde pro naši nabídku.

Máte ještě otázky?

Pak vyplňte níže uvedený formulář.

Související blogy: